Zijn het netwerk en personeel van jouw zorginstelling krachtige assets?

31 oktober 2023 om 13:29

Met één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in de recente geschiedenis achter ons, staat de zorgsector nog steeds voor uitdagingen als personeelstekorten, securitydreigingen, financiële beperkingen en de hoge kosten van technologische modernisering. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek ‘IT Strategies: Emerging From the COVID Pandemic’, dat is uitgevoerd door HIMSS Market Insights onder belangrijke partijen in de IT.

IT-professionals en leidinggevenden blijven hun infrastructuur voortdurend digitaal ontwikkelen, maar uit het onderzoek blijkt dat bepaalde uitdagingen blijven terugkeren. Tijdens de zorgconferentie HIMSS 2023 sprak Doug McDonald, directeur Extreme Alliances in the Office of the CTO van Extreme Networks over dit onderzoek en de IT-uitdagingen in de zorg met Collin Summers, directeur Network Services bij de Amerikaanse zorgorganisatie OSF HealthCare.

Personeelstekort blijft ultieme uitdaging

Doug McDonald, directeur Extreme Alliances in the Office of the CTO van Extreme Networks

“Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben een beperkt budget. Ze hebben moeite om artsen en verpleegkundigen aan boord te houden”, weet McDonald. “Ze vinden het lastig om de juiste mensen voor hun IT-teams te vinden en te behouden. Organisaties in de zorg die nadenken over hoe ze de resultaten voor patiënten en de algehele gebruikerservaring van hun IT-systemen kunnen verbeteren, moeten zorgen dat ze slim investeren. Als je geen sterke, flexibele infrastructuur in huis hebt die moderne applicaties op een veilige manier kan ondersteunen, dan ben je uiteindelijk gedoemd te mislukken. Zo’n infrastructuur is echt een strategische asset, die organisaties gaat helpen bij het aanpakken van de uitdagingen waar ze op dit moment mee te maken hebben.”

De grote meerderheid van de ondervraagden in het onderzoek van HIMSS was het eens met deze stelling. 93% ziet het netwerk namelijk als strategische asset die essentieel is voor het succes van de operationele werkzaamheden in een ziekenhuis. Deze bevinding toont een acuut besef van het belang van modernisering en het investeren in een veerkrachtig netwerk dat cyberaanvallen kan weerstaan, patiëntgegevens beschermt en bestendig is tegen de voortdurende toestroom van devices, zodat patiënten de modernste zorg kunnen ontvangen. Uit het onderzoek bleek ook dat 59% van de deelnemers technologische modernisering en digitale transformatie beschouwt als een hoge prioriteit voor 2023.

Concurrerende eisen

Summers stelt dat deze eisen een gezondheidszorgnetwerk voortdurend op de proef stellen. “Het komt niet vaak voor dat je een oplossing vindt die automatisering bevordert, beveiligingsrisico’s minimaliseert en de kosten verlaagt, zonder dat de ene optie ten koste gaat van de andere.” Dit biedt echter ook een kans voor (vooral kleinere non-profit)organisaties om automatisering en machine learning te implementeren, om zo eventuele tekorten te overbruggen. Met deze toevoegingen kan een netwerk daadwerkelijk een strategische asset worden.

Netwerk als asset

“Veel organisaties richten zich op nieuwe applicaties, cybersecurity of de patiëntervaring, en vergeten dat hun netwerkinfrastructuur de kern is die al die toepassingen succesvol maakt”, zegt McDonald. “Als je netwerkarchitectuur niet up-to-date is, maakt het niet uit waar je nog meer in investeert; die verschillende systemen zullen niet naar behoren functioneren, en dat zal grote problemen opleveren.”

Collin Summers, directeur Network Services bij OSF HealthCare

“IT is de levensader en het centrale zenuwstelsel van de organisatie”, voegt Summers hieraan toe. “Organisaties investeren veel in applicaties, en soms wordt de IT-infrastructuur over het hoofd gezien. Wij behandelen het netwerk bijna hetzelfde als water of elektriciteit: een essentieel onderdeel van de infrastructuur waar we niet zonder kunnen.”

Het is duidelijk dat de zorg nu meer dan ooit behoefte heeft aan een netwerk dat een strategische asset vormt, met automatisering het personeelstekort kan verlichten, beschermt tegen cyberaanvallen en bestendig is tegen alle technische modernisering die de toekomst brengt. Lees meer over dit onderwerp in het whitepaper van Extreme Networks.

Cijfers en feiten uit ‘IT Strategies: Emerging From the COVID Pandemic’ van HIMSS Market Insights:

  • Een derde van de respondenten ziet handhaving van het personeelsbestand als grootste organisatorische uitdaging. Volgens 23% van de respondenten ligt deze uitdaging bij cyberveiligheid, volgens 19% bij financiële problemen en 10% van de respondenten zegt dat het leveren van moderne patiëntenzorg wordt bemoeilijkt door de kosten die gepaard gaan met technologische vooruitgang.
  • Respondenten blijven zich uitspreken over het gebrek aan klinisch personeel. Organisaties met 2.500 tot 14.999 medewerkers melden dat het behoud van hun personeelsbestand de grootste uitdaging is.
  • Dreigingen rondom de cyberveiligheid vormen het andere grote probleem waarmee netwerken in de zorg worden geconfronteerd. Lees meer over dit onderwerp in het whitepaper van Extreme Networks
Terug naar Onze verhalen