Ziekenhuis Oost-Limburg verlaagt kosten en complexiteit IT-infrastructuuur

20 december 2022 om 09:57

De digitalisering van de zorg is afhankelijk van een stabiel en schaalbaar netwerk. Zonder connectiviteit werkt niets. Ook Ziekenhuis Oost-Limburg wil de best mogelijke zorg kunnen leveren met zo min mogelijk risico. Daarom bedacht IT-manager Kurt Gielen van ZOL een plan. Laten we eens kijken hoe de grote zorgaanbieder in Oost-België zorgde voor minder kosten en complexiteit en tegelijkertijd voor een bijzonder omvangrijk migratieproject!

De snelle technologische evolutie in de gezondheidszorg brengt ook bij ZOL heel wat nieuwe eisen met zich mee op het vlak van mobiliteit, efficiëntie en security. Kurt Gielen en zijn team hadden steeds meer moeite om veilige connectiviteit te garanderen voor nieuwe apparaten en technologie. Bovendien kant waren er enkele specifieke vereisten met betrekking tot de oude legacy-apparaten en IP-mobiliteit.

Het bestaande layer 2-netwerk van ZOL, voornamelijk gebouwd op producten en oplossingen van één grote netwerkleverancier in een klassiek, ‘statisch’ model, hielp niet echt bij het oplossen van deze problemen. ““We wilden een veilig, veerkrachtig fabric-gebaseerd netwerk bouwen. Een netwerk waarmee we IP-mobiliteit konden bieden over verschillende campussen, met de flexibiliteit van een layer 2 legacy-netwerk zonder de nadelen. Ik heb een ontwerp gemaakt, een schets van mijn ideale netwerk, zonder dat ik precies wist welke technologieën nodig waren om het te realiseren.”

Orange Cyberdefense

Om die visie tot leven te brengen, deed ZOL een beroep op de diensten van Orange Cyberdefense, de toonaangevende cybersecurity-dienstverlener. “Ziekenhuis Oost-Limburg zocht meer eenvoud, gebruiksgemak, security en kostenefficiëntie, en dat is precies wat we voor dit project hebben geleverd”, zegt Bart Manteleers, Head of Business Development bij Extreme-partner Orange Cyberdefense Belgium. Bart gaf leiding aan het consultantteam dat verantwoordelijk was voor zowel de implementatie als de aftersales. “We hebben verschillende technologieën vergeleken om te zien welke het beste past bij de behoeften van ZOL. Uiteindelijk kwam de oplossing Extreme Fabric Connect als beste uit de bus.”

Extreme Fabric Connect: netwerksecurity in de praktijk

In het verleden werden Kurt Gielen en zijn collega’s meermaals gevraagd om een verbinding op te zetten, zonder dat ze echt wisten hoe ze dat moesten doen zonder securityrisico’s. Bijvoorbeeld: een arts wilde een VR-bril gebruiken in de operatiekamer, maar omdat de netwerkspecialisten de leverancier niet kenden, konden ze de technologie niet op een veilige manier integreren.

“Vaak moet je uitzoeken welke segmentatieregels het apparaat nodig heeft, omdat je de securityvereisten niet kent. Nu hebben we ons segmentatieplan. Het is nu een kwestie van het apparaat plaatsen op de juiste plek, de authenticatiereferenties invoeren, het apparaat aansluiten en het is standaard gesegmenteerd en beveiligd. Hierdoor kunnen we dat soort verzoeken nu heel snel beantwoorden en ons integratietempo versnellen.”

Kostenvoordeel

Naast verminderde netwerkcomplexiteit speelt natuurlijk nog het kostenplaatje. Als IT-manager wil je natuurlijk zeker weten dat je de juiste beslissing hebt genomen die past binnen je budget. “Je moet ook rekening houden met de total cost of ownership en die wordt pas duidelijk als je bezig bent met de kleinste details van de implementatie. Dan komen de meeste verborgen kosten naar voren. De Extreme Fabric Connect-oplossing van Orange Cyberdefense beperkt dat soort verrassingen tot een minimum. Ik ben er vrij zeker van dat dat niet zo zou zijn geweest als we een andere technologie hadden gekozen.”

Lees het hele verhaal over Ziekenhuis Oost-Limburg op de site van Extreme Networks Benelux

 


Terug naar Onze verhalen