
Wi-Fi 6E: een verjongingskuur voor zorginstellingen
17 juli 2023 om 12:05
Draadloze verbindingen zijn overal. Je vindt ze in kantoren, fabrieken, winkels, en ja, ook in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De toestroom van nieuwe, slimme, medische apparaten die via wifi zijn verbonden, zorgt er echter voor dat steeds meer organisaties problemen ondervinden bij de support van zowel hun nieuwe als hun oude use cases. We bekijken drie manieren waarop Wi-Fi 6E de toekomst snel dichterbij brengt voor IT in de zorg!
Voor iedereen die nog niet bekend is met Wi-Fi 6E en wat het te bieden heeft, eerst even dit: het is de nieuwste draadloze technologie, die gebruikmaakt van het recent vrijgegeven 6 GHz-spectrum. Het biedt een geheel nieuwe connectivity pipeline waar apparaten en toepassingen van kunnen profiteren. In grote lijnen betekent dit meer snelheid, meer bandbreedte, meer efficiëntie en meer veiligheid.
Maar laten we een paar specifieke functionaliteiten van dichterbij bekijken en zien hoe deze zich daadwekelijk vertalen naar betere patiëntenzorg en meer medische productiviteit.
Nummer één: een nieuw slagaderstelsel voor toepassingen met hoge bandbreedte
Begrip van draadloze connectiviteit begint bij de radiogolven die apparaten gebruiken om data uit te wisselen. De ‘traditionele’ 2.4 en 5 GHz-frequenties zijn tegenwoordig vaak te drukbezet, vooral in grote ziekenhuizen. De kritieke toepassingen in de zorg zijn ontzettend belangrijk, en soms letterlijk een kwestie van leven en dood. Het schone, ongerepte 6 GHz-spectrum is echter vrij van oudere wifi-clients die normaal de reactietijd van het netwerk vertragen, zodat gebruikers minder bottlenecks ervaren.
Dankzij de extra bandbreedte kunnen zorginstellingen ook meer initiatieven tot innovatie implementeren, vooral rond virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Stel je voor dat zorgprofessionals op de locatie zelf kunnen worden opgeleid met behulp van dit soort toepassingen, die realistische scenario’s simuleren die ze tijdens patiëntenzorg kunnen tegenkomen. En dat is nog maar het begin van alle mogelijkheden.
Nummer twee: alle gaten in de dekkingsgraad dichten met een Wi-Fi 6E mesh network
Alles dat we nu met wifi op 2.4 en 5 GHz kunnen doen, kunnen we ook op 6 GHz – maar dan beter. Er komen nieuwe en verbeterde use cases aan, en één daarvan is mesh networking, vooral in binnenruimtes. Met een extra bandbreedte-injectie zorgt deze technologie ervoor dat er in het ziekenhuis of rondom de campus geen plekken meer zijn waar cruciale technologie de verbinding verliest en patiëntenzorg wordt verstoord.
Maar daar blijft het niet bij. Oudere apparaten kunnen ook profiteren van de extra bandbreedte en lagere latency. Wifi access points ondersteunen de 2.4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-versies van wifi, wat betekent dat ze data via één band kunnen versturen, en backhaul daarna via een andere gaat. Met andere woorden, zelfs oudere clients kunnen voordeel halen uit backhaul van hun verkeer via een 6GHz mesh-verbinding.
Nummer drie: het verleden met het heden verbinden via Wireless Workgroup Bridging
Moderne ziekenhuizen gebruiken mobiele apparatuur voor patiëntmonitoring die heel erg duur kan zijn, dus een upgrade naar 6 GHz-radio zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Wireless Workgroup Bridging, een techniek die een comeback aan het maken is dankzij de mogelijkheden van Wi-Fi 6E, pakt dit probleem op een slimme manier aan.
Apparaten die onderdeel uitmaken van een netwerk maar niet draadloos zijn, kunnen hiermee worden verbonden met het 6 GHz-netwerk. Een access point wordt op de apparatuur aangesloten via een ingebouwde Ethernet-poort, en door de modus van het access point aan te passen, wordt het gebridged naar het 6 GHz-netwerk. En voilà, we hebben een verouderd apparaat een upgrade gegeven! Ziekenhuizen en andere zorginstellingen die onder steeds meer druk staan om te bezuinigen en alles uit hun bestaande middelen te halen, kunnen zo de levensduur verlengen van apparaten die cruciaal zijn voor patiëntenzorg.
In het kort…
Het 6 GHz-spectrum is nieuw. De hierboven genoemde manieren om connectiviteit naar een grotere oppervlakte van de campus uit te breiden en verouderde apparaten een nieuw leven in te blazen, zijn dat niet. Toch kunnen deze beproefde strategieën de digitale transformatie via Wi-Fi 6E-netwerken versnellen. Nu Wi-Fi 6E is gearriveerd, is het tijd dat zorginstellingen een plan maken voor hun migratie naar de volgende generatie wifi!
Meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie over Wi-Fi 6E voor de zorg, of lees de verhalen van onze klanten in de zorgsector:
- Cordaan Groep
- Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
- Aveleijn
- Groupe Jolimont (België)
- Ziekenhuis Oost-Limburg (België)
- Třinec Hospital (Tsjechië)
- Gabos Medical Center (Polen)