Wat is de Enterprise Edge eigenlijk?

20 juni 2023 om 09:51

In een blog van onze CTO Markus Nispel van Extreme Networks EMEA las je over de voordelen van de Intelligent Enterprise Edge. Maar wat is de Enterprise Edge eigenlijk en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De Enterprise Edge verwijst naar de netwerk- en rekenbronnen aan de rand van een bedrijfsnetwerk, in de buurt van de eindgebruikers of apparaten. Dit kunnen edge-apparaten zijn, zoals routers, switches en access points, maar ook algemene computerbronnen zoals appliances en gateways. Je zou al die componenten kunnen zien als een enkel, gedistribueerd rekenplatform waarop specifieke applicaties draaien die geschikt zijn voor die edge-implementaties.

Natuurlijk zijn er ook de clients van eindgebruikers. De edge van een apparaat verwijst naar de verwerking en analyse van data die rechtstreeks wordt uitgevoerd op de apparaten die data genereren, zoals IoT-apparaten, smartphones en camera’s. We zien allemaal dat de rekenkracht op dit type apparaten alsmaar toeneemt, en dat leidt ertoe dat we moeten gaan nadenken over hoe we omgaan met de verwerking van applicaties.

Revolutie dankzij de cloud

Cloudtechnologie heeft gezorgd voor een revolutie in de manier waarop we denken over het implementeren en schalen van applicaties. Met name cloudcontainers zijn steeds populairder omdat ze lichtgewicht en overdraagbaar zijn. Daarom zijn ze erg geschikt voor edge computing. Ze bieden een mate van isolatie en beveiliging wat essentieel is voor implementaties bij bedrijven. Maar wat als we een stapje verdergaan met dit concept?

In plaats van data en applicaties altijd maar naar de cloud te sturen voor verwerking, kunnen we ze ook lokaal houden en met cloud-native toolchains op de Enterprise Edge implementeren. We kunnen dan een Intelligent Enterprise Edge bouwen die gebruik maakt van de netwerkinfrastructuur en de overtollige rekenkracht van de Enterprise Edge, zoals access points, switches, routers en andere apparatuur op klantlocaties. Maar dan met gedistribueerde verwerking.

Implementatie en beheer cloudapplicaties

Met deze aanpak wordt de implementatie en het beheer van cloudapplicaties mogelijk ín de Enterprise Edge. Het rekenen vindt dan plaats in datacenters van partners en klanten, op de netwerkapparatuur in de toegangslaag (switches, AP’s, enz.) of in een combinatie daarvan. Dit concept biedt een ongeëvenaard niveau van flexibiliteit en schaalbaarheid ten opzichte van traditionele Enterprise Edge-oplossingen.

In de toekomst kunnen we dus applicaties maken die gebruik maken van gecoördineerde dataverwerking op zowel mobiele apparatuur als op een access point. Bijvoorbeeld een mobiele applicatie die de verwerkingskracht gebruikt van zowel de client als het access point voor realtime analytics en inzichten. Een edge IoT-gateway gebruikt dan de data van IoT-sensoren om zijn eigen instellingen en functies in realtime aan te passen. Dat is veel efficiënter en zorgt voor minder downtime.

De verwachting is dat er aanvullende diensten komen die deze nieuwe toepassingen ontwikkelen. De edge van telecom operators en service provider kan op een gegeven moment zelfs samensmelten tot een Intelligent Edge-ecosysteem. 6G kan (vanaf 2030) een belangrijke rol spelen bij deze integratie. En zoals we in de vorige blog al constateerden, zal de cloud een nieuw thuis zal vinden in de edge. Het concept van de Intelligent Enterprise Edge uit de vorige blog biedt een nieuwe manier van denken over Enterprise Edge computing en hoe dit kan worden gebruikt voor next-gen toepassingen en services.


Meer weten over the Enterprise Edge


    Met het verzenden van dit formulier, ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.


    Ook stem je ermee in dat Extreme Networks, Inc. en geselecteerde partners je updates over producten, diensten en acties aanbieden via mail, telefonisch of post.

    Terug naar Onze verhalen