Toekomst van telezorg in de Infinite Enterprise

25 november 2022 om 13:12

Bijna alle huisartsen bieden hun patiënten de mogelijkheid om online afspraken te plannen, uitslagen van onderzoeken te bekijken of de huisarts digitaal te spreken. Veel patiënten weten deze persoonlijke gezondheidsomgeving echter nog niet te vinden, schrijft NU.nl. Wat is de toekomst van telezorg in de Infinite Enterprise? Directeur Doug McDonald, productmanagement voor de zorgsector van Extreme schreef eerder een blog over dit onderwerp.

Bij ruim negen op de tien huisartsen wordt een e-consult aangeboden in de persoonlijke gezondheidsomgeving, zo blijkt uit de recentste E-healthmonitor van het ministerie van Volksgezondheid. De enorme groei en brede acceptatie van telezorg begon met het uitbreken van de coronapandemie. Nu we geleidelijk uit de pandemie komen, blijft het gebruik van telezorg een populaire optie.

Telezorg moet echter verder gaan dan alleen op afstand kunnen communiceren met medisch personeel en meer in de richting van compensatie van basiszorg en het uitvoeren van diagnostiek op afstand. Om van telezorg een echt levensvatbare vorm van zorg op de lange termijn te maken, moeten we verder gaan dan waar het nu bestaat. Dit volgende tijdperk van telezorg is veelbelovend, maar hoe komen we daar? Er is meer voor nodig dan de buy-in van de patiënt en de organisatie — de technologie van de Infinite Enterprise zal een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de langetermijnuitbreiding van telehealth.

Nu we op weg zijn naar een post-pandemische wereld, leiden we ons leven anders. Elke onderneming moet zich aanpassen aan de culturele verschuiving in de manier waarop mensen hun dagelijks leven leiden. We winkelen anders, we gaan anders naar school, we werken anders en we ontvangen andere gezondheidszorg .

Coronapandemie

In maart 2020 pakten veel kantoormedewerkers hun koffers in opdracht van hun werkgever, in de veronderstelling dat ze een paar weken thuis zouden werken zodat het coronavirus ‘over zou kunnen waaien’. Twee jaar vooruitspoelen: veel van diezelfde werknemers moeten nog een stap terug zetten in hun oude kantoor, en sommigen zullen dat nooit meer doen.

Een vergelijkbare trend speelt zich af in de zorg. Toen COVID-19 begon, adopteerden veel zorgstelsels snel virtuele zorgmodellen om zoveel mogelijk niet-COVID-patiënten uit ziekenhuizen te houden. Maar nu er nieuwe COVID-varianten blijven verschijnen, om nog maar te zwijgen van het gemak dat virtuele zorg biedt, wordt het steeds duidelijker dat telezorg geen “tijdelijke oplossing” was – het is een blijvertje.

De vraag wordt: hoe evolueren en verbeteren we telezorg zodat het permanent een nog meer levensvatbare optie is?

Bij het uitbreken van COVID -19 in april 2020 groeide het gebruik van telezorg 78 keer ten opzichte van februari 2020, volgens McKinsey . Het is sindsdien gedaald van die astronomische cijfers, maar telezorg blijft een populaire optie. Uit een recentere studie van marktonderzoeksbureau SSRS bleek dat bijna een derde van de Amerikaanse volwassenen tijdens de pandemie een telezorgbezoek voor zichzelf of een afhankelijke persoon heeft gehad.

De voordelen van telezorg zijn duidelijk: het maakt niet alleen ziekenhuis- en kliniekruimte vrij, het is ook gemakkelijker voor patiënten die niet langer naar een instelling hoeven te pendelen, terwijl het ook meer privacy en comfort biedt. Telezorg kan ook helpen om de burn-out van medisch personeel en het tekort aan arbeidskrachten in de gezondheidszorg te verminderen , aangezien het bepaalde taken kan automatiseren (of uitbesteden aan patiënten), waardoor de last en stress voor beoefenaars wordt verminderd.

Dat gezegd hebbende, telezorg is nog steeds in opkomst. COVID-19 versnelde de acceptatie ervan, maar er zijn meer investeringen en innovatie nodig. Toegankelijkheid blijft een centraal obstakel: volgens de FCC hebben 21 miljoen Amerikanen nog steeds geen snelle internetverbinding. Hoewel de onlangs aangenomen infrastructuurwet inspanningen omvat om breedband uit te breiden naar plattelandsgebieden en financiering toewijst voor telegezondheidsprojecten, hebben veel mensen gewoon niet de thuisconnectiviteit die nodig is om gezondheid op afstand mogelijk te maken.

Daarnaast is er de uitdaging om ingesleten gedrag te veranderen. Veel mensen zijn eraan gewend geraakt om zorg alleen via persoonlijke omgevingen te ontvangen, dus het zal tijd kosten om het bredere publiek voor te lichten over de voordelen en het gebruiksgemak van telezorg.

Maar misschien is een van de grootste beperkingen van telezorg dat de use-cases nog beperkt zijn.

Zorg voor een breder scala aan zorg

Telemedicine wordt vaak opgesplitst in verschillende toepassingen waarin telehealth kan worden gebruikt. Deze kunnen worden geclassificeerd als “persoonlijke” bezoeken, mobiele gezondheid en patiëntbewaking op afstand. De meesten van ons zijn bekend met de “persoonlijke” toepassing van telezorg, waarbij een patiënt op afstand met een verpleegkundige of arts kan spreken – met behulp van videoconferentiesoftware – om hun symptomen te bespreken en mogelijke diagnoses te krijgen. Dit helpt zowel patiënten als zorgpersoneel tijd te besparen en stelt de patiënt mogelijk in staat om op een efficiëntere manier zorg te ontvangen.

Maar om van telezorg een echt levensvatbare vorm van zorg op de lange termijn te maken, moeten we daar overheen stappen. De andere toepassingen van telezorg zullen het veld aanzienlijk meer impact maken. Het zal verder gaan dan alleen op afstand kunnen communiceren met medisch personeel, en meer in de richting van compensatie van basiszorg en het uitvoeren van diagnostiek op afstand. Bedrijven zoals Tytocare boeken al enorme vooruitgang op deze gebieden, door medische onderzoeken op aanvraag, postoperatieve patiëntbewaking en deskundige consultaties op afstand aan te bieden.

De mogelijkheid om bepaalde soorten medische zorg op afstand aan te bieden, kan een transformerende impact hebben op de gezondheidszorg, met name op het gebied van senioren en ouderenzorg. Uit een onderzoek uit 2021 van Capital Caring Health bleek dat bijna 90% van de volwassenen boven de 50 thuis wil blijven en ‘ouder worden’. Maar het kan moeilijk zijn, vooral zonder de juiste apparatuur en technologie in huis.

Het concept van mobiele gezondheidszorg stelt een alleenwonende senior in staat webportals of sms-berichten te gebruiken om met hun zorgteam te communiceren. Deze toegang kan zowel de patiënt als de zorgverlener meer gemoedsrust geven door de patiënt in staat te stellen vragen te stellen of zorgen te uiten door simpelweg een bericht te sturen in plaats van te wachten op de volgende afspraak. Bovendien kan het gebruik van smartphones en andere mobiele technologie helpen bij grote zorgen in de gezondheidszorg, zoals therapietrouw, wat de resultaten van oudere patiënten drastisch kan verbeteren.

Daarnaast zal het gebruik van patiëntbewaking op afstand ons vermogen verbeteren om meer diagnostiek vanuit huis uit te voeren. Diagnostische tests zijn een belangrijke manier voor medische professionals om de oorzaak van de symptomen of aandoeningen van een patiënt vast te stellen. Maar traditioneel waren voor deze tests apparaten of technologie nodig die alleen in een dokterspraktijk te vinden waren. Dit zal veranderen naarmate we meer wearables en medische (IoMT) apparaten naar huis zien gaan, zodat patiënten continu zaken als temperatuur, bloeddruk, hartslag of glucosewaarden kunnen volgen, en artsen die meetwaarden op afstand kunnen volgen. In de toekomst zou geavanceerde patiëntbewaking op afstand de creatie mogelijk kunnen maken van zoiets als een “check engine soon”-lampje dat we kennen in onze auto’s, maar dan voor het menselijk lichaam.

Wat is de weg vooruit, technisch gezien…?

Dit volgende tijdperk van telezorg klinkt veelbelovend, maar hoe komen we daar? Er is meer voor nodig dan de buy-in van de patiënt en de organisatie — technologie zal een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de langetermijnuitbreiding van telezorg.

Zoals gezegd hangt het succes van telezorg af van ons vermogen om de digitale kloof te overbruggen. Internettoegang is een cruciaal hulpprogramma geworden en het is onaanvaardbaar dat miljoenen mensen nog steeds geen betrouwbare breedband hebben. Er moeten meer investeringen, subsidies en uitbreidingen (inclusief 5G-netwerken) worden gedaan, zodat iedereen toegang heeft tot virtuele zorg als en wanneer ze die nodig hebben.

Medische wearables zullen ook een belangrijk technologisch puzzelstukje zijn. Aangezien deze ‘consumentisering’ wortel schiet in de gezondheidszorg, zou ik graag meer samenwerking en interoperabiliteit zien tussen de fabrikanten van apparaten (Apple, Fitbit, Google, enz.) en daadwerkelijke zorgverleners. De twee entiteiten moeten veilig gegevens uitwisselen en ervoor zorgen dat patiënten een naadloze ervaring en continuïteit van zorg krijgen.

Daarnaast zal de cloud ook een rol spelen in telezorg. Naast cloudgebaseerde samenwerkingstools waarmee patiënten en medisch personeel kunnen communiceren, zullen HIPAA-compatibele cloudservices worden gebruikt om medische dossiers op te slaan, zodat mensen 24/7 toegang hebben tot die bestanden, waar ze ook zijn. Ten slotte bieden cloudbeheertools zorgaanbieders een gecentraliseerde manier om talloze apparaten en gebruikers verspreid over gedistribueerde omgevingen te beheren en te bewaken. Deze cloudplatforms kunnen patiëntinformatie en klinische software beheren, terwijl ze ook helpen bij het vereenvoudigen van de onboarding en compliance van apparaten.

Een heldere kijk

We hebben al enkele voordelen van telezorg gezien, maar we bevinden ons nog in de beginfase van de rijping ervan. Met meer investeringen en innovatie in de komende jaren verwacht ik dat virtuele zorg voor veel patiënten de voorkeursvorm van gezondheidszorg zal worden. Vanwege het gemak kan telezorg patiënten ook stimuleren om vaker zorg te zoeken, wat reden genoeg zou zijn om prioriteit te geven aan de vooruitgang van het veld.

Over Doug McDonald

Doug McDonald is directeur technologie in het kantoor van de CTO bij Extreme Networks. Hij werkte eerder bij Henry Ford Health System, waar hij verantwoordelijkheden had op het gebied van strategie, architectuur, implementatie en ondersteuning voor alle infrastructuurapparatuur voor bedrijfsnetwerken, waaronder bedrade/draadloze, mobiele DAS, locatiediensten, spectrumbeheer, route/switch en LAN/WAN over honderden medische faciliteiten. Hij heeft een Executive MBA in leiderschap in de gezondheidszorg en heeft onlangs een fellow-status bereikt bij de HIMSS-organisatie.

 

Terug naar Onze verhalen