Ontwikkeling van het EPD: toekomst van de zorg

12 juli 2022 om 13:12

De zorgsector heeft in de afgelopen 60 jaar elektronische medische dossiers ontwikkeld om de patiëntenzorg te verbeteren, fouten te minimaliseren en kostenefficiëntie te creëren. Wat verwachten we van komende 60 jaar? Doug McDonald, directeur Product Management voor de Zorgsector, geeft het antwoord in een blog.

Ik kan het niet laten om te denken aan het wereldberoemde boek 1984, ruim 70 jaar geleden geschreven door George Orwell. Maar wat als de technologische renaissance niet zo eng is als deze dystopische roman illustreert? Kan deze technologie worden gebruikt voor het grotere goed in plaats van het kwade?

Systemen voor elektronische patiëntendossiers (EPD’s) zullen transformeren. De toekomst van het gebruik van big data en kwantumberekening van gezondheidsgegevens om impactvolle, aangepaste en voorspellende behandelplannen te bedenken, kan uit een sciencefictionroman komen. Toch geloof ik dat we goed op weg zijn om deze doorbraken in de komende 60 jaar te zien.

Zal tegen 2035 de beslissingsondersteuning van artsen gebruik maken van een eeuw familiegeschiedenis in combinatie met historische behandelingsstrategieën die leiden tot de best mogelijke resultaten op basis van big-data-berekeningen? Zal het gebruik van gezondheidsgegevens met voorspellende modellering tegen 2040 zo nauwkeurig worden dat uw arts een zorgplan kan maken voor een probleem dat u nog moet ontwikkelen?

 


Evolutie van elektronische patiëntendossiers


 

Hoewel fantaseren over de mogelijkheden van de toekomst ongetwijfeld leuk is, kunnen we dit niet volledig waarderen zonder een beetje een geschiedenisles / tijdlijn voor de reis van het elektronische gezondheidsdossier dat in de jaren 1960 opkwam. Daarom hebben we, om deevolutie van elektronische patiëntendossiers volledig te illustreren, een infographic gemaakt die zowel een historische als futuristische kijk op patiëntgegevensanalyse in de gezondheidszorg visualiseert.

Transformatie gezondheidszorg

Ik ben er dus van overtuigd dat de gezondheidszorg in de komende decennia een transformatie zal doormaken. Het is mijn overtuiging dat software ter ondersteuning van artsenbeslissingen, medische (big) data en voorspellende modellering een essentiële rol zullen spelen in de transformatie. Wanneer technologie wordt ingezet op kwesties van gezondheid en geneeskunde, geloof ik dat het een revolutie teweeg kan brengen in elk facet van het menselijk leven.

In de tussentijd kunt u de volledige PDF-versie van deze infographic bekijken via de onderstaande link. Neem dus even de tijd om de PDF te downloaden, in kleur af te drukken en in uw kantoor op te hangen. En vergeet niet het te delen met al je tech-collega’s, zodat zij ook een kijkje kunnen nemen in de toekomst van de zorg.

Download de PDF-versie van de infographic!

Terug naar Onze verhalen