Netwerk als medicijn in volgende fase van AI/automatisering

26 september 2023 om 12:48

AI maakt al deel uit van ons werk, entertainment en dagelijks leven. Maar COO Norman Rice van Extreme ziet meer mogelijkheden ervan in de rol van het netwerk, AI en automatisering in het huidige bedrijfsleven, maar ook in de zorgsector.

AI is een dusdanig onderdeel van ons dagelijks leven geworden dat we het niet eens meer merken. Alexa, Siri, verlichting en temperatuurregeling in sportscholen. Machinaal sorteren en verpakken in logistieke centra. Fraudeherkenning bij online bankieren en bij creditcards.

Dat is allemaal mogelijk door kunstmatige intelligentie, dat we kennen als AI. Muziek-apps zoals iTunes en Spotify waren enkele van de eerste uitingen die mainstream werden, en lieten ons zien hoe een digitaal maatje onze voorkeuren en patronen kan leren begrijpen. Hoe meer je de ‘machine’ voedt, hoe slimmer, scherpzinniger en persoonlijker de aanbevelingen worden.

Deze door AI aangedreven interacties zijn onderdeel van ons werk, ons entertainment en onze dagelijkse activiteiten. Maar als iemand die op de hoogte moet zijn van alles wat met netwerken te maken heeft, zie ik nog grotere mogelijkheden voor de rol van het netwerk, AI en automatisering in het huidige bedrijfsleven. Er is tegenwoordig bijna niets dat geen invloed heeft op een netwerk in een organisatie, dus stel je eens voor hoeveel inzicht en intelligentie daarin schuilgaat.

Waarom AI werkt

Uit onderzoek is gebleken dat consumenten het niet erg vinden om te wachten op iets goeds, zoals een maatwerk product. Maar in de basis zijn gemak en snelheid even belangrijk als voedsel en kleding. Noem het maar het Amazon-effect van het digitale tijdperk. Veel bedrijven hebben een compleet bedrijfsmodel ontwikkeld rond die directheid, maar dit is vrijwel onmogelijk te realiseren werd met minder werknemers en trage toeleveringsketens.

Maar voor het optimaliseren van investeringen en het creëren van de AI-magie die bedrijven en klanten verwachten, is er meer nodig dan de aanschaf van wat nieuwe, glimmende oplossingen: de onderliggende connectiviteit moet er klaar voor zijn. Pas als alles samenwerkt, van de kabels die door een gebouw lopen tot de AI-toepassingen, zullen organisaties operationele verbeteringen zien die hen tijd en geld besparen. Het allerbelangrijkste is dat bedrijven moeten nadenken over ‘verantwoorde AI’, wat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je de data en inzichten op een verantwoorde manier gebruikt bij toekomstige gebruiksscenario’s en strategieën.

Hoewel AI de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, is dit nog maar het topje van de ijsberg. De volgende grote ontwikkeling op het gebied van AI/automatisering is niet zozeer dat het netwerk wordt gebruik om AI-tools te ondersteunen, maar de inzet van AI om het netwerk zelf te automatiseren en zo de potentie van AI verder te vergroten. Maar dit moet wel gebeuren op een manier die bedrijfsinformatie, data, ideeën of innovatie niet in gevaar brengt.

Het netwerk is de kern

Organisaties zoals stadions en horeca moesten zich vanwege de pandemie aanpassen en technologisch innoveren. En ook scholen, ziekenhuizen en supermarkten bevonden zich in soortgelijke situaties. Iedereen moest een technologische oplossing aanbieden, of het nu ging om afstandsonderwijs, bezorgdiensten of online bestelde producten ophalen op afstand.

De meeste organisaties hebben onvoldoende technologische basis om op voort te bouwen en hebben dus moeite met het implementeren van oplossingen zoals chatbots voor de klantenservice, terwijl die hen konden helpen te overleven tijdens de pandemie.

Tegenwoordig is het een vereiste dat bedrijven beschikken over geautomatiseerde service. En of je nu een schoolbestuur bent of een winkel runt; wil je concurrerend blijven, dan heb je een netwerk nodig dat klaar is voor AI-automatisering en geavanceerde digitale processen.

Steeds meer fans van AI

Hoewel AI begon als een ‘nice to have’, is het inmiddels een noodzaak voor bedrijven die snel moeten handelen en terabytes aan data moeten doorzoeken om slimmere besluitvorming te stimuleren.

En AI wordt steeds belangrijker bij het automatiseren van repetitieve maar noodzakelijke taken. Hele functieomschrijvingen, zoals operations managers of vele IT-functies, zullen ingrijpend veranderen – ze zullen niet verdwijnen, maar de rol van de menselijke werknemer zal gedeeltelijk worden gevormd door wat AI zelf kan beheren. Ondertussen zal het netwerk achter de schermen fungeren als de kern, en een goudmijn aan data, inzichten, workflows en intelligentie vastleggen die de volgende golf van AI-evolutie zullen aansturen.

+++

Norman J. Rice, III is Chief Operating Officer bij Extreme Networks, toonaangevend op het gebied van cloudnetwerken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van Fast Company. Lees hier het volledige artikel.

Terug naar Onze verhalen