Impact 5G op kritieke zorgprocessen

26 april 2023 om 13:06

Een chirurg die op afstand opereert via een monitor en robotica, of robotarmen aanstuurt via 5G-mobiele datanetwerken. Dit beeld is niet langer voorbehouden aan sciencefictionfilms en stripboeken. De technologische vooruitgang van 5G in combinatie met Wi-Fi kan de zorg naar een hoger niveau tillen en wereldwijd oplossingen bieden voor artsen en patiënten. Onze Innovation Lead Brendan Bonner Office of the CTO, heeft hierover een blog geschreven.

Brendan Bonner, Innovation Lead

De chirurgische robotica integreert de mogelijkheden van 5G steeds meer. Die netwerktechnologie kan de potentie van applicaties en toepassingen aanzienlijk vergroten. 5G is immers veel meer dan een snelle(re) telefoonverbinding. De nieuwste mobiele netwerktechnologie biedt niet alleen hogere datasnelheden, maar vooral veel lagere latency, beter gebruik van het spectrum en verhoogde betrouwbaarheid en beschikbaarheid voor bedrijfskritieke applicaties.

Private 5G-netwerken die zijn geïntegreerd met de netwerken van ziekenhuizen en zorgorganisaties zijn hiermee in staat alles en iedereen met elkaar te verbinden, inclusief medisch gereedschap en apparatuur. De beloofde supersnelle ultralage latency en uitgebreide support voor devices zullen een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg.

De waarde van 5G heeft vooral te maken met de extreem lage latency van 5G. Juist dit kenmerk van 5G maakt opereren op afstand mogelijk, gezien de kritieke timingvereisten. Tijdens chirurgische ingrepen is de haptische feedback (aanraking) cruciaal voor de chirurg. Maar ook spoedeisende ingrepen en werkzaamheden in ambulances, nevenvestigingen van ziekenhuizen op andere locaties, en zorg in oorlogsgebieden profiteren van 5G.

Medische innovaties

5G-technologie zal ook fungeren als katalysator van medische innovaties, zoals AI, AR, VR en robotica. Verbeterde dataverwerking aan de randen (edge) van netwerken zal diagnoses en behandelingen verder verbeteren en versnellen.

5G en Wi-Fi

Kortom: 5G in combinatie met de innovatie in Wi-Fi zal de zorg op afstand ingrijpend veranderen. De impact via mobiele verbindingen zal merkbaar zijn voor artsen en patiënten over de hele wereld.

Verder lezen

Lees verder over de Wi-Fi 6E oplossing van Extreme Networks.

Terug naar Onze verhalen