Fabric helpt modernisering zorg, nu ook in Duitsland

9 juni 2023 om 10:30

Duitsland krijgt (eindelijk) een elektronisch patiëntendossier en dit mede dankzij de inzet van moderne IT-netwerkinfstructuur. De digitalisering van de Duitse zorg komt zo in een stroomversnelling, schrijven experts Andreas Helling en Michael Schwanke-Seer van Extreme Networks in een blog. Zo blijkt maar weer dat Nederlandse zorginstellingen voorop lopen met goede netwerkinfrastructuur op basis van onder andere Extreme Fabric Connect.

Michael Schwanke-Seer (Senior Key Account Manager Healthcare)

Netwerken in de zorg kun je vergelijken met de bloedsomloop van het menselijk lichaam: het moet 24/7 en onder alle omstandigheden functioneren. Moderne netwerkoplossingen zijn essentieel voor gestroomlijnde kritieke operaties, optimale veiligheid en een betere patiëntervaring. Extreme Fabric Connect wordt al door veel organisaties in de zorgsector met succes toegepast, waaronder in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en het Belgische Ziekenhuis Oost-Limburg.

Wat is Fabric eigenlijk?

Met Fabric Connect van Extreme kunnen switches met elkaar communiceren en informatie uitwisselen via een protocol. Switches, access points en andere componenten in een netwerk worden met Fabric Connect met elkaar gecombineerd met als grote voordeel dat de structuur een hoge mate van flexibiliteit, automatisering en veiligheid binnen het netwerk biedt.

Deze structuur zorgt voor flexibeler en eenvoudiger onboarding, implementatie en integratie van netwerkapparatuur, specifieke verbonden apparaten in de zorg en van devices van gebruikers. Dit kan binnen enkele minuten of seconden zonder extra aanpassingen en bespaart zo enorm op de kosten en resources van de IT-afdelingen van ziekenhuizen en zorginstellingen. De nieuw aangesloten apparatuur en het netwerk worden ook automatisch geconfigureerd en gesegmenteerd in verschillende ‘beveiligingszones’ die logisch van elkaar gescheiden zijn. Deze werkzaamheden vereisen traditoneel heel veel handwerk voor IT-beheerders en fabric vergemakkelijkt en versnelt dit proces. De onderstaande video legt het uit.


Fabric: nooit meer handmatige configuratie van je netwerk


Fabric is vooral belangrijk in ziekenhuizen, waar security vooropstaat. Fabric maakt microsegmentatie binnen een netwerk mogelijk waardoor zoveel mogelijk segmenten onafhankelijk en ‘onzichtbaar’ van elkaar worden opgesteld. Zodat kunnen geen andere segmenten worden ‘geraakt’ als een bepaald segment wordt aangevallen.

Voorbeelden in de zorg

Speciale zorgapparatuur zoals monitors worden overal op afdelingen gebruikt en sturen data via het netwerk naar het patiëntbeheersysteem. Als zo’n monitor van kamer naar kamer wordt verplaatst en aangesloten, moet hij elke keer opnieuw op het netwerk worden aangesloten en aan een gebied of segment worden toegewezen. Fabric zorgt ervoor dat de monitor telkens weer snel en beveiligd de dichtstbijzijnde netwerkport wordt aangesloten op het ziekenhuisnetwerk en direct kan worden gebruikt. Het netwerk herkent het apparaat automatisch en wijst het toe aan het juiste segment.

Belang van segmentatie

Segmentatie is een strikte scheiding van verschillende gebieden voor verschillende apparaten, systemen of gebruikersgroepen. Zo is de toegang voor gasten bijvoorbeeld logisch gescheiden van de rest van het netwerk.  IT-beheerders kunnen namelijk centraal regels definiëren met welke diensten of andere segmenten een segment wel en niet mag of moet communiceren. Communicatie van buitenaf is niet mogelijk. Dit blokkeert mogelijke aanvallen van buitenaf, maar kan zelfs communicatie binnen een segment voorkomen. Medewerkers hoeven enkel een ​​eindapparaat aan te sluiten en het Fabric-netwerk of managementsoftware doet de rest.

Fabric implementeren

Fabric wordt geïmplementeerd met Universal Hardware van Extreme waarin dit optioneel al is ingebouwd. Deze switches kunnen op elk moment met één druk op de knop overschakelen naar de modus Fabric zonder extra software. Fabric is namelijk zelfvoorzienend en dus draaien alle protocollen op de switches zelf. Het beheer gebeurt via de managementoplossing XIQ Site Engine. Alle Fabric-functies kunnen zeer snel worden voorbereid en gerealiseerd, hetzij met één druk op de knop hetzij stap voor stap. De keuze is afhankelijk van het concept en de wens van het IT-team. En dat zonder extra hardware of software, dus zonder extra kosten.

Focus op patiënten

De situatie in de zorg is bekend: personeelstekorten en overwerk zijn aan de orde van de dag. Basisprocessen  zoals het monitoren van vitale functies, tablets voor zaalrondes, of wifi en entertainment voor patiënten, moeten dus soepel en automatisch verlopen. Zo kunnen medewerkers zich concentreren op patiënten.

Meer weten?

Maak kennis met de wereld van Fabric Networking met dit uitgebreide gratis eBook.

    Met het verzenden van dit formulier, ga je akkoord met onze privacyvoorwaarden.

    Ook stem je ermee in dat Extreme Networks, Inc. en geselecteerde partners je updates over producten, diensten en acties aanbieden via mail, telefonisch of post.

    Terug naar Onze verhalen