De toekomst van IT in de zorg – 3 vragen waar je misschien nog geen antwoord op hebt

1 maart 2023 om 10:24

Bij Extreme Networks hebben we een duidelijke visie op de Infinite Enterprise in de zorg. Die visie past in de drie belangrijke veranderingen in de gezondheidszorg: zorg op afstand, consolidatie in de sector en investeren in tijdige opsporing en preventie. Lees de visie van Ryan Smith van Extreme Networks

Ryan Smith, Extreme Networks

De verschuiving naar zorg op afstand moet de zorg efficiënter en goedkoper maken door het eerste contact met de zorg dichter bij de patiënt thuis te brengen. De consolidatie in de branche van grotere zorgstelsels helpt bij het stroomlijnen van het gebruik van data en diensten. En investeren in tijdige opsporing en preventie helpt gezondheidsproblemen op tijd te detecteren en daarmee bij sneller ingrijpen. Extreme Networks biedt oplossingen die zorgorganisaties helpen om deze veranderingen het hoofd te bieden en om nieuwe manieren van werken te vinden die betere resultaten behalen.

Alles op afstand

In de eerste jaren van de coronapandemie hebben we een essentiële les geleerd: het leven is voor altijd veranderd. Ons dagelijks leven gebeurt steeds meer ‘op afstand’, waaronder werken, studeren en communiceren via video. Ook de zorg is steeds meer op afstand. Al deze diensten die we nodig hebben in ons dagelijks leven, zijn mogelijk gemaakt door technologie.

Ook bij Extreme Networks beseffen we dat deze veranderingen een nieuw tijdperk van technologische eisen en verwachtingen inluiden. We noemen het de ‘Infinite Enterprise’. In onze visie moeten organisaties wereldwijd na de pandemie drie fundamentele principes adopteren:

  1. Oneindige distributie – het netwerk reikt tot aan de rand, het thuiskantoor of de medewerkers die op afstand werken.
  2. Schaalbaar beheerd – de footprint van het netwerk moet centraal worden beheerd, bij voorkeur in de cloud.
  3. Klantgericht – de kennis die in het netwerk aanwezig is, moet anticiperen op veranderende behoeftes van gebruikers en in realtime reageren.

Nu COVID-19 officieel geen pandemie meer is, moeten we het ‘nieuwe normaal’ eigenlijk gaan zien als een natuurlijke situatie. Die metamorfose vindt weliswaar plaats in elke sector, maar is vooral relevant in de zorg. Dit zal leiders in de IT-technologie aansporen tot het vinden van oplossingen die deze transformatie mogelijk maken.

3 belangrijke veranderingen

In de gezondheidszorg vinden momenteel drie belangrijke veranderingen plaats die Extreme’s visie ‘Infinite Enterprise’ bevestigen:

  • Zorg op afstand
  • Consolidatie in de sector
  • Investeren in tijdige opsporing en preventie

Zorg op afstand

De stap naar zorg op afstand is onvermijdelijk voor de gezondheidszorg. Ziekenhuizen hebben immers een beperkte capaciteit voor patiënten. En met het aanhoudende tekort aan medici moeten directies manieren ontwikkelen om ziekenhuisbezoek te reduceren. Zorg op afstand brengt de zorg dichter bij de thuissituatie van patiënten. Het doel is de zorgverlening efficiënter en goedkoper te maken.

Vraag #1 – Reikt jouw bestaande IT-netwerk zo ver dat zorgmedewerkers in staat zijn zowel binnen je zorginstelling zorg te leveren als bij patiënten thuis?

Consolidatie in de sector

Grote zorgaanbieders consolideren zorg door middel van fusies en overnames, met als doel meer cliënten te bereiken. Des te meer locaties en zorgcapaciteit worden beheerd door grotere systemen, des te meer schaalvoordelen er zijn voor locatie-onafhankelijke zorg. Dit vereist natuurlijk wel het stroomlijnen van dataverkeer, diensten en beheer van middelen vanuit ziekenhuizen en zorginstellingen naar poliklinieken en gespecialiseerde zorgaanbieders. En een groeiend zorgstelsel vraagt ook om de centralisatie van workflows van zorgmedewerkers en miljoenen transacties in backoffices die de werkzaamheden ondersteunen.

Vraag #2 – Is jouw bestaande IT-team in staat nieuwe locaties snel te integreren in bestaande workflows en de processen te beheren zonder dat ze in war raken?

Investeren in tijdige opsporing en preventie

Preventie is geen nieuw begrip in de zorg. Die ‘vroege detectie’ was in de pandemie het duidelijkst zichbaar middels de corona-thuistest. Als je een snotneus had kon je jezelf testen en actie nemen zonder een zorginstelling te belasten, maar hen wel vanuit huis betrekken bij een positieve test. Een optimaal voorbeeld van distributie van gezondheidszorg.

Dit voorbeeld is echter het topje van de ijsberg. Er is steeds meer thuiszorgapparatuur op de markt, zoals smartwatches die hartslag, slaap, stappen en andere zaken monitoren. Het is een kwestie van tijd voordat deze apparaten kunnen communiceren met EPD-dossiers en artsen toegang kunnen vragen tot onze draagbare gegevens.

Vraag #3 – Kan de IT-infrastructuur van jouw zorginstelling persoonlijke devices flexibel en veilig integreren naarmate zorgmedewerkers meer innovatieve manieren vinden om voor hun patiënten te zorgen?

Jouw antwoorden – 3x nee?

Wat zijn jouw antwoorden op de bovenstaande drie vragen? Momenteel is het nog acceptabel als je ‘Nee’ moet antwoorden op sommige of alle van de bovenstaanden vragen. En ik weet het, IT-teams in de gezondheidszorg (en daarbuiten) hebben de reputatie om vaak ‘Nee’ te zeggen. En misschien heb je helemaal geen antwoord. Mijn professor Larry Chonko van mijn business school zei altijd: “Geen antwoord betekent vaak ‘nee’.” Toch zou ik rekening gaan houden met een golf van verwachtingen vanuit jouw zorgorganisatie.


Ben je het beu om ‘Nee’ te verkopen? Zeg dan ‘Ja’ tegen een ontmoeting met de experts van Extreme en ontdek hoe andere organisaties betere resultaten behalen met IT-netwerken. Neem vandaag nog contact op met Extreme.


Verder lezen?

Terug naar Onze verhalen