
Beveiliging of kwaliteitsdiensten? Met Extreme heeft zorgorganisatie Aveleijn in Twente beide!
15 maart 2023 om 14:26
Hoe mooi zou het zijn als het draadloze netwerk van een zorgorganisatie op meer dan 100 locaties bijdraagt aan de kwaliteit van leven van haar cliënten, de IT-kosten verlaagt en tevens de veiligheid van de medewerkers waarborgt? Aveleijn, een grote zorgaanbieder uit Twente, heeft deze puzzel opgelost dankzij de Extreme Networks wifi-oplossing van Quinnect.
Al ruim 50 jaar biedt Aveleijn zorg, ondersteuning, behandeling en advies aan kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking of lage sociale redzaamheid in Twente en de Achterhoekse gemeente Berkelland. Dagelijks biedt de organisatie woon- en zorgdiensten, dagopvang en ambulante zorg voor circa 2.600 cliënten.
Gezien de omvang van het netwerk, is veilige en efficiënte wifi-connectiviteit cruciaal voor het garanderen van de soepele workflow van de activiteiten bij Aveleijn. De organisatie heeft daarom gekozen haar draadloze netwerk te moderniseren met technologie van Extreme Networks.
100 locaties op een gedistribueerd netwerk
Tegenwoordig maakt Aveleijn gebruik van access points van Extreme Networks voor optimale draadloze connectiviteit maar ook om de veiligheid van haar medewerkers en cliënten te borgen. Maar dat was niet altijd het geval. Toen ICT-manager Teun van Baaren in 2017 aan boord kwam, maakte de zorgorganisatie nog maar zeer beperkt gebruik van de mogelijkheden van de Extreme-oplossingen. Aanvankelijk was het netwerk vooral ingericht op goede connectiviteit voor medewerkers. Van Baaren en zijn team wilden dat ontwerp verder uitwerken en definieerden vier wensen:
- De 100 locaties van Aveleijn vormen een sterk gedistribueerd netwerk gericht op de kleinschaligheid van de woningen en dagbesteding met de uitdaging van het optimaliseren van de draadloze netwerkinfrastructuur.
- Videoconferenties en streamingdiensten zijn het ‘nieuwe normaal’ sinds corona en dit stelt hogere eisen aan de draadloze netwerkinfrastructuur van Aveleijn.
- Medewerkers moeten altijd en overal veilig kunnen werken en toegang hebben tot hun mobiele zorgapplicaties.
- Cliënten moeten op hun beurt ook veilig wonen in de panden van Aveleijn en kunnen profiteren van een eigen gepersonaliseerde internet- en tv-aansluiting. Daarnaast biedt de WiFi-omgeving van Extreme zogenaamde PPSK-keys waardoor de cliënten ongeacht hun locatie een eigen veilig netwerk hebben waar andere clienten geen inzicht in hebben en geen gebruik van kunnen maken.
Prestaties *en* veiligheid
Laten we eerst eens bovenaan de lijst kijken. Aveleijn heeft een sterk gedistribueerd netwerk met 100 locaties, wat een uitdaging vormt voor de draadloze netwerkinfrastructuur. In 2020 kwam daar nog een uitdaging bij met de coronapandemie.
“Ineens maakten steeds meer cliënten gebruik van streamingdiensten en werden applicaties als videocommunicatie het nieuwe normaal”, herinnert Teun van Baaren zich. “Onverwachts hadden onze medewerkers veel meer bandbreedte nodig, waardoor onze draadloze netwerkinfrastructuur extra werd belast. Dat was mede een reden voor een flinke upgrade.”
Afgezien van de netwerkprestaties, waakt Aveleijn ook over de veiligheid en het welzijn van zowel medewerkers als cliënten. Zij moeten alarm kunnen slaan bij onverwachte crisissituaties. Het betekent ook dat het personeelsveiligheidssysteem te allen tijde moet kunnen zien waar een medewerker of een cliënt zich bevindt op basis van hun locatie in het netwerk.
“Om dit mogelijk te maken, moet het netwerk het signaal van de met wifi verbonden apparaten kunnen trianguleren. Maar als de access points netjes op een rij in de gang zijn opgehangen, werkt dat niet. Dat was het geval bij de oude oplossing. Natuurlijk, het werkte goed voor het connectiviteit, maar ons nieuwe veiligheidsprotocol vereiste dat we meer access points op andere plaatsen moesten installeren”, legt Teun van Baaren uit.
De logische beslissing was extra Extreme Networks-access points te installeren in de kamers van cliënten. Mede hierdoor kon Aveleijn hen direct voorzien van een eigen, hoogwaardige connectiviteit voor internet en tv. Quinnect heeft tv en internet geleverd met haar label Fiveth. Hierdoor hebben cliënten supersnel internet, volledige wifi-dekking van Aveleijn en is interferentie of verstoring tussen de verschillende wifi-netwerken uitgesloten. Dergelijk maatwerk per cliënt was voorheen niet mogelijk bij de bestaande dienstverleners. Daarom maken de oplossingen van Extreme niet alleen de zorgomgevingen van Aveleijn veiliger, maar verbeteren ze ook de levenskwaliteit van cliënten.
Extreme als ruggengraat en gebouwbeheer
Oplossingen van Extreme vormen nu de ruggengraat voor de distributie van data en diensten van Aveleijn. Met het vernieuwde draadloze netwerk in het centrale gebouw heeft de organisatie de lat hoog gelegd voor de hele organisatie, waar wifi geleidelijk wordt ingevoerd op alle 100 locaties. Wat dat betreft volgen Teun van Baaren en zijn collega’s van het IT-team een intern genaamd APK-model.
“Elke vastgoedunit wordt eens in de vijf jaar gecontroleerd en dan vervangen we proactief mogelijk verouderde apparatuur. Het is niet ons beleid om te wachten op incidenten en dan te reageren. We voorkomen liever dat ze überhaupt plaatsvinden. Met deze aanpak besparen we tijd en handhaven we onze hoge normen”, legt ICT-manager bij Aveleijn uit.
Een goed voorbeeld van de genoemde interne APK-procedure is het grote upgradeproject van vorig jaar, waarbij alle verouderde access points van Aerohive zijn vervangen door de nieuwe generatie Wi-Fi-6 middels een combinatie van 305C en het wandmodel 302W voor de kamers van de cliënten. De 302W beschikt namelijk naast het wifi-signaal ook extra vrije poorten waarover ook TV, internet en bellen kan worden afgeleverd. Hierdoor hoeft Aveleijn niet te investeren in extra infrastructuur.
Een zeer geschikte keuze
Aveleijn gaat in de nabije toekomst nog aanvullend onderzoek doen naar nieuwe mogelijkheden voor het verbeteren van de netwerkbeveiliging en analytics. IT-dienstverlener en Extreme-partner Quinnect was verantwoordelijk en realiseerde de grote wifi-upgrade en ondersteunt Aveleijn daarbij. “Er worden steeds meer diensten aan het netwerk toegevoegd, wat vraagt om een steeds uitgebreider systeem voor netwerkbeheer en datamonitoring”, geeft Teun van Baaren aan. “De omgeving van Aveleijn is dynamisch, de indeling van gebouwen verandert in de loop van de tijd en met het nieuwe normaal willen werknemers flexibel gebruikmaken van ruimtes voor videoconferenties. Dit heeft gevolgen voor de vereisten voor netwerkdekking. Met de Extreme-technologie kunnen we snel reageren op de veranderende connectiviteitsbehoeften op onze locaties.”
Klaar voor de toekomst
De wifi-oplossingen van Extreme zijn duidelijk van grote waarde voor Aveleijn, weet ook Herman Hassing, salesmanager Zorg van Quinnect. “Met het portfolio van Extreme en onze kennis als Extreme Diamond-partner bieden wij Aveleijn een zeer hoge beschikbaarheid, continuïteit en veiligheid voor cliënten en medewerkers. En netwerksecurity is daar natuurlijk een onderdeel van”, zegt Hassing. “Naast de veiligheid en productiviteit van de werknemers biedt het ook toegang tot het maatwerk entertainmentsystemen voor cliënten. Deze flexibele en effectieve combinatie maakt de technologie van Extreme tot een zeer geschikte keuze voor iedere zorgorganisatie. De infrastructuur van Aveleijn is technisch klaar voor de toekomst!”
Meer verhalen over onze klanten in de gezondheidszorg:
- Cordaan Groep (Nederland)
- Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Nederland)
- Groep Jolimont (België)
- Ziekenhuis Oost-Limburg (België)
- Het OCMW ‘Ten Hove’
- Třinec-ziekenhuis (Tsjechië)
- Gabos Medisch Centrum (Polen)
Over Quinnect
Quinnect is geïnspireerd op het Latijn ‘qui connectum’, wat staat voor: ‘dat verbindt’. Verbinden kenmerkt onze identiteit en corebusiness. Quinnect biedt het fundament om te kunnen communiceren. Met onze netwerkinfrastructuur verbinden wij klanten met al hun locaties en met de buitenwereld. Quinnect verbindt!