Bescherm je zorgnetwerk tegen cyberaanvallen, dat redt levens

28 november 2023 om 09:10

Bij cybersecurity en het beschermen van je bedrijf tegen kwaadwillende partijen zijn de belangen enorm. In de zorgsector is het echter een kwestie van leven of dood. Als het netwerk het begeeft vanwege een cyberaanval en apparatuur offline wordt gehaald, cruciale patiëntgegevens verloren gaan of patiënteninstructies worden verhaspeld, dan kan dat levens in gevaar brengen. Daarom is een krachtig netwerk essentieel, met meerdere lagen die mogelijke aanvallen kunnen weerstaan.

Het netwerk van Extreme kan een boost geven aan de flexibiliteit en productiviteit van je IT, een nieuwe kijk bieden op beveiliging, en je netwerkactiviteiten vereenvoudigen. Dit vermindert het risico en de kosten die vaak gepaard gaan met maatwerkoplossingen en een hoge verzekering. En dan hebben we het nog niet gehad over het beschermen van patiëntgegevens en het beperken van risico op uitval van de apparatuur.

Bill Lundgren

Lees hier hoe de experts van Extreme cybersecurity aanpakken.

“Als je de impact van cyberaanvallen op de zorgsector bekijkt, dan gaat het echt om een zaak van leven of dood, en om de zorgkwaliteit”, zegt Bill Lundgren, Director Product Management for Cloud Operations and Architecture bij Extreme Networks. “Er zijn recente aanvallen geweest die ziekenhuizen compleet offline hebben gehaald, waardoor ze moesten terugvallen op handgeschreven dossiers. Dat kan leiden tot problemen bij de patiëntenzorg, of zelfs fataal aflopen als iets niet juist wordt geregeld of genoteerd.”

De impact van het verlies van persoonlijke gegevens kan de geleden schade verder vergroten, en dat gaat verder gaat dan het fysieke aspect. “Nu zijn patiënten niet alleen ziek, maar zijn ook hun gegevens mogelijk gestolen”, zegt Lundgren.

Bekijk hier onze infographic over de potentiële kosten van een cyberaanval.

De apparatuur van Extreme

Fabric Connect van Extreme kan het netwerk segmenteren en beschermen met een stealth-design dat aanvallen van binnenuit blokkeert en inbreuken op het netwerk voorkomt.

Cloud IQ biedt full-stack beheer van access points, switches en SD-WAN, en gebruikt ML-technologie om miljoenen netwerk- en datapunten te analyseren en zo werkzaamheden te stroomlijnen. Het beschikt ook over meerdere ISO- en CSA STAR-certificeringen, en dat maakt het een van de meest security- compliant applicaties in de sector. En Extreme kan het Wi-Fi 6-spectrum inzetten voor nieuwe behoeften.

In recent onderzoek van Extreme Networks voor HIMSS, plaatste 59% van de respondenten cybersecurity in hun top drie van organisatorische uitdagingen. De zorgsector is na het onderwijs en de overheid wereldwijd zelfs de meest aangevallen sector. En de footprint van zorgnetwerken is aanzienlijk; respondenten gaven in het onderzoek aan dat er gemiddeld 25 bedrijfskritische applicaties tegelijk actief zijn.

Uit verder onderzoek blijkt dat 82% van de zorgmedewerkers het slachtoffer is geweest van een cyberaanval, en dat kostte de sector alleen vorig jaar al 21 miljard dollar.

“In bepaalde opzichten is de zorgsector net als alle andere”, zegt CISO en Senior Director of Information Secury Phil Swain van Extreme Networks. “Maar wat betreft de hoeveelheid persoonlijke gegevens is het echt uniek. Je hebt te maken met Burgerservicenummers en dat soort gegevens, maar ook patiëntendossiers bevatten zeer gevoelige informatie. Die moet je dus beveiligen en beheren, maar tegelijkertijd moeten ze ook zichtbaar zijn voor alle medewerkers voor de medische behandelingen en andere operationele zaken”, zegt Swain.

Het intensieve gebruik van zorgapparatuur vormt ook een uitdaging voor het netwerk. “Denk bijvoorbeeld aan hartmonitors, röntgenfoto’s, CT-scans; apparatuur met ingebouwde IT die je niet per se kunt updaten zoals je dat bij een pc doet als er een patch uitkomt. Ze zijn op een bepaalde manier gekalibreerd en gebouwd en kunnen niet zomaar opnieuw worden gekalibreerd.”

Netwerk als een strategische asset

De oplossingen en apparatuur van Extreme maken meer operationele efficiëntie en flexibiliteit mogelijk, en ze kunnen het Wi-Fi 6-spectrum inzetten voor nieuwe behoeften en apparatuur. Datagestuurde besluitvorming stimuleert ook de klinische productiviteit en bevordert proactieve probleemafhandeling. En daarnaast kan de impact van nieuwe toepassingen en apparaten zo worden geëvalueerd.

Met deze oplossingen en producten in het achterhoofd is het noodzakelijk om je netwerk te behandelen als een strategische asset, en niet alleen als technische apparatuur. Het moet ook een asset zijn die het gevaar voor patiënten erkent. “Ik denk dat security en resiliency waarschijnlijk even belangrijk zijn”, zegt CIO John Abel van Extreme Networks. “Bij security staat er meer op het spel, maar ook het uitschakelen van de infrastructuur op een locatie kan levensbedreigende gevolgen hebben.”

Bedrijven moeten hun netwerk ook teamgericht benaderen wanneer aanpassingen worden uitgevoerd tussen de processen door. Director Doug McDonald van Extreme Alliance bij Extreme Networks heeft deze aanpak besproken tijdens een recente webinar.

De technologie van Extreme kan een oplossing bieden voor het tekort aan medisch en IT-personeel, biedt meerdere beschermingslagen voor krachtige cybersecurity, en verbetert de algehele ervaring voor iedereen. Met Extreme kan de zorgsector nieuwe mogelijkheden ontsluiten, technische achterstanden inhalen en baanbrekende resultaten behalen voor zowel artsen als voor patiënten en hun gezinnen.


Lees hier meer informatie over de producten van Extreme en lees hier onze whitepaper over dit onderwerp.

Terug naar Onze verhalen